Rad uživo

Ukoliko želite da se pridružite Radnim grupama ili individualnom Radu uživo možete se javiti na ovaj mail:
bhaerava@gmx.com

Radne grupe se održavaju u okolini Zagreba/Hrvatska, Novom Sadu/Srbija i u Banjoj Luci/RS (nema određenog termina za grupe u BL već zavisi od toga kada sam tamo). Grupni Rad odvija se tokom vikenda – petak popodne, subota i nedjelja – jednom mjesečno.

Individualni Rad se odvija ovisno o dogovoru između učesnika i mene.

Grupni Rad, po meni, ima prednost zbog jednostavne činjenice, a to je raznovrsnost utjecaja i interakcije između učesnika, što vodi bržoj i boljoj mogućnosti upoznavanja sebe, samo-otkrivanja i same primjene ideja Rada. Ideje Rada primjenjuju se unutar i izvan grupe, ali i o njima se dodatno raspravlja unutar manjih grupica od troje do četvero ljudi, tako da svaka ideja nosi sa sobom i razgovore, iskustva, šire preispitivanje same ideje, intimnijeg razgovora unutar manje grupe i ljudi s kojima se mnogo bolje poznajete i zajednički dijelite određene Radne prakse, podsjećanje na prakse, dogovore oko praksi i slično.

Individualni Rad s druge strane ima svoje dobrobiti u smislu jedan-na-jedan, mom usmjerenju na jednog čovjeka, dobivanja individualnih zadataka i zajedničkog usmjerenja na zadatke; više je ličan i ja sam više usmjeren na vas i vaše prakse. No nedostaje mu interakcija sa drugim sličnim ljudima koji rade slične prakse i to vidim kao veliki minus. Najbolje se napreduje u interakciji sa drugim učesnicima Rada, razmjeni iskustva i doživljaja različitih praksi, itd.

Obično, ako imam mogućnost da odredim tj. ako mi učesnik to dopusti, pojedinca jako brzo ubacujem u Radne grupe, upravo zbog gornjeg pojašnjenja. Nakon nekoliko sastanaka – ugodnih sastanaka na kavi i opuštenom druženju i razgovoru – ubacim čovjeka u grupu kako bi imao interakciju sa drugim učenicima i s njima dijelio prakse koje pojedinačno ili grupno rade.

Cilj Rada je, prije svega, upoznavanje sebe uz dostupne alate samog Rada. Drugi cilj, ne manje važan, jeste rad na svjesnosti i dovođenju svjesnosti u svakodnevni život te učenje kako se razbuditi, osvijestiti, upoznati se na novi način, drugačiji način od svih ponuđenih načina na duhovnoj sceni.

Učenik uči kako da bude svjestan, kako da preispita sve u svom životu, kako da vidi da ono što je smatrao “sobom” nije on sam već da je on sam nešto mnogo veće, šire i dublje kao svijest od onog što je do tada smatrao “sobom”. Također uči šta u njemu može da primijeni duhovne ideje i učenja, a šta ne može, te kako da na ispravan način primjenjuje ideje duhovnosti, religije i samog Rada kako bi one dale najbrže i najdjelotvornije efekte u njegovom svakodnevnom životu. Sljedeći cilj, također ne manje bitan, jeste STVARNA BUDNOST čovjeka, ne ovo što se danas pod tim nazivom prodaje. Zato je Rad kao sistem upravo sistem Buđenja pojedinca, a sama riječ “buđenje” govori o čemu se radi.

Kao što znate, sam Rad nije popularan unutar duhovnih i religioznih grupa/tržišta jer ne nudi nikakve fantazije i laži o tome tko smo i što smo, traži da čovjek svakodnevno i intenzivno Radi na sebi, a prije svega da zna što to znači i kako se Rad/Duhovnost ispravno primjenjuje. Ujedno Rad redefinira duhovne i religiozne ideje s ciljem ispravne i djelotvorne primijene istih, ali i zbog toga što većina duhovnih i religioznih ideja nisu ispravno pojašnjene ili su pogrešno date s ciljem da čovjek do dođe do primjenjivih i korisnih načina samo-izgradnje, evolucije, unutarnjeg napretka, već da se vrti unutar samog sebe bez mogućnosti izlaska izvan začaranog kruga misli, emocija i reakcija. U Radu čovjek na samom početku uči kako da prekine taj začarani krug u kojem se vrtio kako u svom svakodnevnom životu tako i u onom što se naziva “duhovni život”, pojašnjava mu se što je to točno duhovnost i na što se odnosi taj termin i uči se kako da praktično primijeni ideje Rada, duhovnosti i religije.

O Radu bi se moglo jako puno govoriti, ali pričati je jedno, a praktično Raditi na sebi je nešto sasvim drugo. Svi vi, manje-više, dugo pratite moje objave i redovito ih čitate i, vjerujem, koliko-toliko primjenjujete.

Do sada nisam želio da objavljujem da radim individualno i grupno sa ljudima, ali nakon mnogo upita i nejasnoća većine koji su me kontaktirali odlučio sam da to javno objavim. Lično, bio sam protiv toga da se zna da radim sa ljudima jer sam želio da to ostavim izvan javnosti. Mnogi nisu znali radim li uživo sa drugima ili samo pišem.

Radne grupe i individualni Rad vodim već nekih 15-tak godina i do sada sam uspješno, manje-više uspješno, izbjegavao da se sazna da radim uživo sa onima koje interesira ovakav način evolucije i Rada i više sam se usmjeravao na pisanje i posredni rad sa drugima – ponekad pokoji mail ili poruka, tekstovi ili objave na društvenim mrežama. No sada osjećam da je vrijeme da se i to objavi.

Da ne dužim. Svi manje-više pratite to što pišem i znate o čemu govorim i na što usmjeravam, tako da nema potrebe za predstavljanjem.

Ako ste zainteresirani za upoznavanje sa mnom, Rad sa mnom i sa grupom slobodno se, i neobavezno, javite putem maila: bhaerava@gmx.com ili putem kontakt forme na sajtu.

Bhaerava

Skip to content