Rad s konceptom

Kategorije
Svi članci

Zašto ljudi ne uspijevaju u svojoj praksi (radu na sebi)? 

Odgovor je prost. Jer su podijeljeni, imaju konflikte unutar sebe između različitih dijelova – misaonih i emotivnih te funkcionalnih (tjelesnih) – i najčešće dominira stari koncept o sebi koji imaju, a koji je već postao navika, postao oni. Čovjek je koncept koji o sebi ima. Koncept u sebi nosi emotivnu snagu, značenja, vrijednosti, uvjerenja, itd., koja su svojstvena tom čovjeku – razvila se u njemu utjecajima, okolinom, autoritetima te osnažena njegovim vjerovanjem u njih – i on postaje ili jeste taj koncept koji ima o sebi, čak i o svijetu. Upravo to je trik. Kažemo da čovjek ne zna svoju Prirodu te zbog Neznanja on zamišlja i vjeruje da je ono što je zamislio. Vremenom to biva osnaženo, kristalizirano do te mjere da on jeste to što on o sebi zamišlja, tj. koncept koji o sebi ima. 

Čovjek ne zna svoju prirodu. Zbog neznanja prirode on zamišlja i vjeruje da je ono što je zamislio.

Učenje daje druge koncepte o čovjeku. To još nije Stvarnost, ali je podešeno u odnosu na Stvarnost koliko je to moguće konceptualnom umu. No čak i kada spozna Stvarnost, koncepti koje o sebi ima ostat će i dalje nastaviti da se izražavaju i žive. Jer Spoznaja Stvarnosti ne ukida koncepte o sebi. To je metoda Transformacije, ne Transcendencije. Iako Spoznaja Stvarnosti mijenja čovjeka u nekoj mjeri, ona uzrokuje da on više nije zainteresiran za promjenu psihologije i tijela te života koji vodi. To je “greška” u tom aspektu. 

S druge strane, Spoznaja Stvarnosti kod onog koji je proveo dugo godina u Transformacijskim metodama omogućit će mu da mijenja izraženu stvarnost, pojavnost. A to znači promijeniti koncept o sebi i usuglasiti ga sa Stvarnošću, dovesti ga do savršenstva koliko je to moguće. To znači i Rad poslije Probuđenja. 

Spoznaja Stvarnosti ne ukida koncepte o sebi.

Ne postoji ispravan koncept o sebi. Postoji Stvarnost i to je sve. Sve drugo je pojavno, tj. sklono je promjeni, izmjeni, mijenjanju, itd. No u ovom slučaju ono što je Stvarno stoji iza koncepta koji se želi stvoriti i ojačava ga svojim prisustvom. Kao što rekoh, mnogi poslije Spoznaje ne žele da to mijenjaju jer ne vide smisao. To samo znači da je Spoznaja jednostrana, jednoumna. 

Sukob koncepata u nama, što je naše svakodnevno iskustvo, vodi nesavršenom konceptu kojem robujemo, a ne uviđamo da ispravan koncept ne postoji. Cijeli svijet je rob koncepta. Rob postavljenih mjera za uspoređivanje. To nije istina, to je laž, iluzija. Rekao bih vam rado da to ne postoji, ali postoji, jer velika većina vjeruje u njih. Zato postaju pojavno stvarni. 

I to je ono što veliku većinu u duhovnosti ili religiji ili Radu blokira. Oni vjeruju da postoji ispravan koncept pojavne stvarnosti. Tim vjerovanjem oni stvaraju konflikte koji oblikuju njihovu pojavnu stvarnost kroz koncept koji su stvorili i koji održavaju. 

Ne kaže se bez razloga da čovjek mora svim srcem da se preda Učenju. Bez toga nema napretka, nema promjene. Nekad se to izriče i kroz otvaranje Bogu i otvaranje cijelog srca Božanskom. Isto je, samo drugačije riječi i koncepti. Ne postoji nešto konceptualno stvarno, pojavno stvarno, što je neki Bog odredio da bude. To je pogrešno shvaćena uputa, pogrešna upotreba učenja. To možete vidjeti oko sebe. Da je tako svi bismo bili istovjetna matrica koju je neki imaginarni bog stvorio i nas stvorio “na njegovu sliku”. To je ono za što se misli kada se kaže “slobodna volja”. Ne misli se u radnom smislu, jer takvo što ne postoji na način na koji mislimo, već u odnosu na svakodnevni koncept ili svakodnevnu pojavnu stvarnost. Slobodni ste zamisliti i živjeti koncept koji želite da živite i budete (jer ste upravo nastali na taj način kao koncept koji u ovom trenutku jeste). Jasno, malo bolje ispitivanje će pokazati da to nije točno, ali nije točno samo s ljudske strane, ne sa strane Stvarnosti ili Boga. Ne postoji ispravan pojavni koncept ili pojavna stvarnost. Zato što mislite da postoji vaš napredak je ograničen, sputan, pun bola i patnje. Jasno, možete izabrati koncepte koji vam se sviđaju, to je sasvim u redu. Ali obratite pažnju na ono što odabira taj koncept. 

Šta je to što ga odabira? Na kojoj osnovi, temelju? S čim se mjeri? U odnosu na što se izmjerilo? 

Vidjet ćete da to koncept o sebi koji imate bira i mjeri koncept koji želi. I dalje ste zatvoreni u koncepte i niste ih promijenili. 

Učenje uvijek govori u odnosu na šta morate da mijenjate koncept o sebi koji imate. Rekao sam i to je koncept, ali mnogo savršeniji koncept od postojećeg. 

Razmislite i zapišite si odgovore

Koji koncept o sebi imate? Kako ste ga stvorili, dobili, preuzeli? Od koga (drugih, svijeta, roditelja, okruženja, autoriteta, knjiga, uvjetovanja, itd.)? Tko vam je rekao da je taj koncept nužan, ispravan, i da ste vi taj koncept? Od čega se sadrži taj koncept (kojih dijelova, manjih koncepata, uvjerenja, vjerovanja, stavova, itd.)? Zašto održavate taj koncept? S čim ga održavate (kojim uvjerenjima, stavovima, idejama, pretpostavkama, vjerovanjima, projekcijama, emocijama, značenjima)? Koja vjerovanja, projekcije, značenja, emotivna uvjetovanja, itd., imate u sebi ili u svom konceptu o sebi te zašto ih i dalje održavate? Jeste li sigurni da su ti koncepti stvarni? Imate li primjere koji ukazuju da su ti koncepti stvarni i imate li primjere koji ukazuju da ti koncepti nisu stvarni (tj. postoje činjenice ili dokazi koji ukazuju da kod drugih ti koncepti ne rade, ili ih nemaju, ili ne postoje)? Jeste li spremni zapisati te koncepte i raditi sa njima? 

Zapišite ih. 

Svaki djelić, svaki aspekt, svaki polaritet, uvjerenje, vjerovanje, stav, emotivno uvjetovanje, značenje koje ste dali, zašto ste dali to značenje, kada ste ga dali i u odnosu na koga ili šta ste dali, to predstavlja značenje. Zapišite svaki odgovor koji ste dali u ovom samo-istraživanju, samo-ispitivanju. 

Ostavite da odstoji par dana i onda pročitajte. Umirite se, odradite kratku meditaciju ili svjesno disanje i pročitajte to. 

Je li to vaše? Jeste li to vi? Kako doživljavate ili kakve utiske imate o tome što ste zapisali? 

Uzmite najjače koncepte ili vjerovanja koja ste zapisali i probajte se vratiti u prošlost kroz svoju memoriju i ponovo vidjeti situacije u kojima ste izražavali, mislili, osjećali, čuli, pokupili, imitirali, pomislili da je to istina, itd. Potražite od koga ste to uzeli. Ne morate se sjećati točno imena i prezimena te osobe, čak ni te osobe, ali možete osjećati da ste uzeli, možete kroz maglu vidjeti tu osobu, situaciju, pročitanu knjigu, film, itd. Tada, probajte vidjeti kako ste sebe uvjerili da je to ispravan koncept, kako ste se kroz vrijeme i ponavljanje uvjerili u taj koncept, stav, uvjerenje, duboko vjerovanje, itd. 

Je li to vaše? Jeste li to vi? Kako doživljavate ili kakve utiske imate o tome što ste zapisali? 

Ništa ne smije ostati prazno. Prazno mjesto morate ispuniti sa nečim. Ovaj put sa novim, savršenijim, idealnijim, boljim, afirmativnijim konceptom. 

Vi ste čista Svijest, Stvarnost, Istina koja na sebe oblači košulje koncepata. Koncepti su izražaj u pojavnoj stvarnosti. 

Nijedan koncept nije Istina, osim same Istine, koja je Znanje da vi Jeste, Bivanje. 

Probajte ući u to stanje. Vi znate da vi jeste, vi znate da postojite. Bez ikakvog drugog dodatka, prosto znate da jeste, da postojite i ništa više. To je Božansko, to je Bog. Budite neko vrijeme u tom stanju, osjećajte ga, doživite ga, skupite utiske, dojmove, koje to stanje daje. 

Sada, koji koncept o sebi želite? 

Da ste mogli da birate, šta biste izabrali? Koji koncept o sebi? Zamislite ga do detalja. Ali budite uzemljeni. Tj. za početak, ne zamišljajte nemoguće koncepte. Zamislite malo bolji koncept od prethodnog. Idite korak po korak. Ne uspijevate jer zamišljate koncept koji traži nekoliko stepenica, nekoliko intenzivnih godina rada sa konceptima. Idite korak po korak. 

Recimo, ako ste zamislili da ste osoba koja ne puši ili ne jede previše, ne idite odmah na prestanak puštanja. Budite pametni. Zamislite, recimo, da manje pušite, da uživate u cigareti, da to uživanje daje manje popušenih cigareta. Ili da uživate u utisku hrane, kroz sva čula i da to rezultira sa manjom količinom pojedene hrane. Idite korak po korak. Ne napadajte veoma jake koncepte. Stvorit ćete konflikt. 

Ako radite korak po korak konflikti se ne stvaraju. Jer vaša cjelina psihe ih razumije. Korak po korak. To činite sa svakim jačim konceptom, navikom, uvjerenjem, i slično. 

Kakvi biste bili da možete izabrati da budete? Recimo, kakvi biste bili da ste Slobodan čovjek? Kako se osjećate? Kako o sebi mislite? Kako djelujete? Kako hodate? Kako razgovarate? Reagirate li ili Djelujete? Kakav je osjećaj u znanju da ste Prisutni u svom životu? 

Pustite si afirmativnu glazbu, odvrnite je “do daske”. 

Sada ponovo. 

Kakvi biste bili da možete izabrati da budete? Recimo, kakvi biste bili da ste Slobodan čovjek? Kako se osjećate? Kako o sebi mislite? Kako djelujete? Kako hodate? Kako razgovarate? Reagirate li ili Djelujete? Kakav je osjećaj u znanju da ste Prisutni u svom životu? 

Neka ćelije budu ispunjene. Neka krv ključa. Neka adrenalin jurca tijelom. Volite li se? Volite li svoj novi izražaj? Kakvi ste kada se, iza ugla, pojavi stari koncept? Kako reagirate? Jeste li njime ugroženi? 

Kako nešto može ugroziti tu nevjerojatnu Snagu, Silu Bivanja? Može je samo prevariti, ali ne i ugroziti. Čim se to desi, vidite to i vratite se u taj osjećaj. Programirajte ga. Glazbom, okruženjem, prirodom, uživanjem u Bivanju. 

Da ste Božansko Biće, kakvi biste bili? Kako biste mislili, osjećali, djelovali? Kako biste zračili? Biste li bili ugroženi tuđim konceptima sada kada znate da koncepti nisu istina? Može li vas itko ili išta ugroziti? Vi ste Božansko, šta su drugi? Kakva je vaša svakodnevna Svijest? Volite li se? Volite li svijet? Volite li druge? 

Sada, kada znate sve ovo, provedite u tome svaki dan. Pola sata, sat, nekoliko puta po deset minuta. Nebitno koliko. Provedite vrijeme sa svojim novim konceptom. Doživite ga svim čulima – kako zvuči, kako miriše, kako se osjeća, kako se vidi, kakvog je okusa. A onda i šestim čulom. Sviješću o sebi, samom percepcijom. Onda ustanite i probajte održati taj koncept što je dulje moguće. Misliti, osjećati, kretati se, govoriti sa tim konceptom, vidjeti ga oko sebe, vidjeti njime. 

Nijedan koncept nije stvaran. Stvarno je ono što održava koncept. Stvarno lice je lice ispod maske koncepta

Ne sudjelujte u starim konceptima, ne podržavajte ih, ali se i ne borite protiv njih. Vidite da je to stari koncept, povucite se od njega i izrazite novi koncept. Vjerujte u njega kao što ste vjerovali u stari koncept. 

Ne postoji ispravan koncept. Postoji samo koncept koji je proglašen ispravnim, poželjnim, savršenim, itd. Postoji samo ustaljeno vjerovanje koje svi prihvaćaju u vezi sa tim konceptom. Tzv. “autoriteti” koji vam govore da je to “normalno”, “poželjno”, “potrebno”, itd. To nije istina. 

Zapamtite: misao, emocija, djelovanje

Koncept, emotivno vjerovanje i značenje, i djelovanje (ponašanje) u skladu sa njim. Novi koncept na svim nivoima koji vam padnu na pamet. I naravno, afirmacijsko osjećanje – učenje to naziva Devocijom. 

Nitko nije, u vezi bilo čega, u pravu. Ne postoji istinit koncept. Već je istinit, pojavno istinit, onaj iza kojeg stoji vaše Bivanje, vi kao cjelina svijesti i osjećaja da Postojite, Jeste, Bivate. 

Bivanje je Božanska Sila djelovanja, manifestacije, izražaja. Njegova Kreativna Sila. 

Postoji još jedan trik. Ali o njemu kasnije. 

Napomenut ću ga zbog sebe, da se sjetim da vam ga opišem. 

Ovo mora biti što tiše, što dublje, toliko duboko da je u kostima. Ne na površini vitala, površini ponašanja. To morate biti vi u svojoj najintimnijoj nutrini. 

Pozdrav i uživajte u avanturi

Bhaerava

Print Friendly, PDF & Email

Share this post

Skip to content