Krist, ujedinjeno stanje, ne-dualnost – razrjašnjenje pojmova i značenja

Kategorije
Svi članci

Pitanje sa Telegram grupe:

Kako bi ti Bhaerava tumačio POSREDNIKA Krista.
Koje je ispravnije značenje.
Treba li nam posrednik?
Što trabunja krscanstvo?

Generalno, problem je u tome što je rijetko tko se susreo sa Autentičnim, Izvornim ili Istinskim Kršćanstvom. “Slijepci vode slijepce”. Današnje “kršćanstvo” samo je blijeda i nevjerna kopija tog Autentičnog Učenja. A ovo crkveno “kršćanstvo” je imitacija, laž i prodaja te joj nije ni cilj da čovjek shvati o čemu se radi. Jer tada to ne možeš da prodaš niti da skupiš stado.

Prvo, ne treba se miješati učenja. Svako je na svoj način posebno. Stavljati čakre u Krš. je totalna ludost. Isto tako stavljati ideju Krista u, recimo, Advaitu je šizofrenija. Ne mogu ovdje ići u širinu. Samo kratko.

SVAKO UČENJE – religija, duhovnost, itd. – originalno pripada RELIGIJI. Religiare – ujediniti (ako se dobro sjećam). Ne postoji duhovnost ODVOJENA od religije. To je zabluda. Jer sva duhovnost dolazi iz OBJAVA određenih škola. Svaka OBJAVA ili ti učenje koje je nastajalo jedno za drugim je NASTAVAK neke prethodne objave u skladu sa EVOLUCIJOM DUHOVNOG u čovječanstvu. I svaka ta OBJAVA vodi korak dalje.

Ideja da je ne-dualno stanje JEDNO SA BOGOM nije ispravna. Ne-dualno znači BITI NE DVA. I ne spominje nikakvog Boga ili šta već. Dva znači da postojiš ti kao svjesnost i bivanje i osoba – lažno ja, imaginarno, odvojeno, zasebno “ja” . Kada shvatiš da NEMA DVA već JEDAN (ovo “jedan” ne znači Bog) tada kažemo da si shvatio NE-dualnu PRIRODU. TADA SI NA POČETKU u daljnjoj evoluciji.

Znači, prije toga NE POSTOJI DUHOVNOST već PRISTUPNI PUT, PRISTUPNI način ka Istinskom Sebe – iako je ovdje riječ “sebe” uvjetno rečena, nemamo bolji način tumačenja.

Čovjek NE MOŽE BITI JEDNO SA BOGOM. JER BOG NIJE U KREACIJI. BOŽANSKO DA, ono jeste kreacija. I to Božansko, možemo tako reći, JESTE KRIST.

Kršćanstvo – molim da se ovo uzme u skladu s onim gore što sam napisao, time pod tim ne mislim na crkvu, organiziranu religiju i slično – NE VJERUJE u ne-dualno. Ono ima nešto što i ja koristim u tom smislu, a to je UJEDINJENO STANJE. Otkrićem da nisi lično ja, individualno ili lažno “ja” – svi ovi nazivi su jedno te isto u različitim konceptima; Kršćanski Put ne vjeruje u “lažno ja” jer tako što ne postoji, već u individualno, odvojeno “ja” ali ono nije lažno – otkriva se Istinsko – uvjetno rečeno – Ja. To je Znanje i Osjećaj da jesi – Bivanje. Drugi korak je otkriće, OTKROVENJE, da je to Istinsko Ja UJEDINJENO sa širim, većim, dubljim, vremenski i prostorno bezgraničnim BIVANJEM. Osjeća se kao da je to Autentično ili Istinsko JA povezano – ovo je jako loša riječ; nije ono povezano ONO JE TO JEDNO bezgranično BIVANJE unutar ovog tijela i uma i osjećaja da je TO U TEBI – sa tim Jednim i Bezgraničnim i Bezvremenskim BIVANJEM. TO je UJEDINJENO STANJE. To je stanje SA KOJIM POČINJE BIBLIJA, tj. Novi Zavjet i KRIST. On je, po priči, ROĐEN u tom STANJU. Zato je rođen “od djevice” – čisto, sjedinjeno VIŠE emotivno STANJE.

Otuda, KRIST kao POSREDNIK je OSJEĆAJ tog Istinskog u tebi – što uvjetno nazivamo JA ili Istinsko JA (jer nije tvoje, niti će ikada biti tvoje, niti može biti tvoje i ti si kao čovjek, osjećaj odvojenog “ja” PROIZVOD ili MANIFESTACIJA TOGA) – koji je (Krist; Istinsko Bivanje ili “ja”) UJEDINJEN SAM SA SOBOM kao bezgraničnim i bezvremenskim KRISTOM. KRIST MOŽE BITI, I JESTE, JEDNO sa Ocem, ili ti Bogom.

Koristiti Krista kao Posrednika znači da se ti kao pojedinačni osjećaj, ti kao osoba, PREDAJEŠ tom, recimo to tako, OSJEĆAJU BIVANJA koje osjećaš u sebi i KROZ njega DOŽIVLJAVAŠ UJEDINJENO STANJE.

Sada, tu počinje ŽIVLJENJE KRŠĆANSTVA kao UČENJE, tj. drugim riječima, tada POSTAJEŠ KRŠĆANIN – kada znaš ovo, osjećaš ovo, živiš ovo, BUDAN SI. Tek tada Biblija, ili ti Novi Zavjet, dobiva smisao i možeš da ga proučavaš i TRUDIŠ SE DA ŽIVIŠ, naglasak je na ovoj riječi: KAO Krist. Ne ti i Krist ste jedno te isto, već NAČINOM ŽIVOTA KAKO JE TAJ lik, predstavljen u Bibliji, živio, proživio i NA KRAJU UMRO.

Poslije, Ujedinjenog Stanja, i ŽIVLJENJA U TOM STANJU – što znači da sada moraš proživjeti cijeli svoj život (koji ti je preostao) kroz TO STANJE i ponovo revidirati sve iz života KROZ TO STANJE, itd. – ono, recimo to tako, SAZRIJEVA i dolazi do svoje SMRTI. U tom stanju se otkrivaju određena OTKROVENJA koja ne bih iznosio ovdje jer će biti krivo razumljena. Dolazak do smrti znači UMIRANJE ujedinjenog stanja – ova riječ “umiranje” je problem jer je povezujemo sa tijelom ali to nije isto i ne znači isto što i smrt tijela – te nastaje ono što nazivamo PRAZNINA, NIŠTAVILO ili ti “tamna noć duše/duha”. Što znači da “bog” u Ujedinjenom stanju i centar samog ujedinjenog stanja OTPADAJU – u “tamnoj noći duše” Bog i ti umirete; to JE JEDINA SMRT koju čovjek može doživjeti; smrt tijela nije smrt BIVANJA – umiru, nestaju i razotkriva se jedno novo Otkrovenje. Bog kojeg si osjećao kao Boga, NIJE BOG. JER BOG NIJE U KREACIJI. Božansko JESTE. To je SMRT KRISTA. To je trenutak iz Biblije gdje Krist kaže “Oče, zašto si me ostavio” (ili takvo što – pišem po sjećanju). Nakon toga, nastaje PRAZNINA, NIŠTAVILO, Tamna Noć Duše – toliko o tome što se tiče “tamne noći” i svih onih koji su to “doživjeli”, jer to što su doživjeli nije tamna noć – ili ti SMRT.

No, nastavak je USKRSNUĆE. To je ono što sve zbunjuje, čak i današnje Kršćane.

SAMO kroz BOGA možeš da USKRSNEŠ i samo onda kada si POTPUNO umro. Tek iza praznine, ništavila, ambisa NALAZI SE ONO ŠTO bi trebao biti BOG (Vrhovni). I on nikada NE ULAZI U MANIFESTACIJU. Ono što ulazi u MANIFESTACIJU, po Autentičnom Kršćanstvu, je KRIST, SIN.
Krist ili Sin je ono što JE STVORILO SVE. Ono je KRATOR UNIVERZUMA. ONO JE JEDNO SA OCEM.
Iza toga ide UZNESENJE. I to je KRISTOV povratak u OCA.

KRIST/SIN, Sveti Duh, Otac su OPISI ULTIMATIVNOG ili VRHOVNOG Boga. To je TROJSTVO IZA praznine, ništavila, itd.

Time, kroz ovo postaje jasnije što znači KRIST kao Posrednik. Ili “budi svjestan KRISTA u sebi”, ili “jesi li pronašao KRISTA u sebi”, ili “jesi li se predao (nestao kao lično ja) u Kristu u sebi”, itd. Ujedno sada možeš znati što to TRABUNJAJU tzv. kršćani – ne mogu ići previše u to jer će me i oni zamrziti kao i ovi iz današnje tantre i joge, a znaš kako ne volim da me ljudi mrze, je’l da da znaš?

Naš osjećaj i znanje da JESMO – BIVANJA – je KRIST U TEBI. Kroz NJEGA ideš dalje ka ujedinjenom stanju – tu je jedno jako zanimljivo otkrivenje a ono glasi: BOG JE zamisao Bića i otkrivaš da to što si osjetio kao BOGA NIJE BOG, već TVOJE/KRISTOVO BIĆE – a onda dalje kroz to dolazi se do onog što se naziva Vrhovnim.
U ezoteričnom, Istinskom Kršćanstvu, zarad komunikacije koriste dva izraza. Bog i Vrhovni (BOG). Bog/Božansko kao MANIFESTACIJA i VRHOVNI BOG kao IZVAN manifestacije, nikada nije ušao u manifestaciju, time i nije manifestacija.

Sve ostalo što si čitao ili slušao o tome su nebuloze i pokušaji davanja važnosti sebi – ljudskom, lažnom ja, egu. Ne možeš biti JEDNO sa Bogom, niti Bog može biti jedno sa tobom. Jer ogroman je ambis između vas/nas. Bog je IZVAN manifestacije a mi smo stvoreni, kreirani, lik u igrici, filmu, itd. Ono što ulazi u tebe kao lika u igrici je ISKRA BOGA, KRIST U TEBI. Zato i kažu, Autentični Kršćani, da samo kroz KRISTA možeš da dosegneš do SPASENJA ili OSLOBOĐENJA. I Istina o ovome, će te osloboditi, itd., itd.

To što nazivamo ne-dualno stanje, opisano na početku teksta, u kojem osjećaš ono što je SLIČNO Ujedinjenom Stanju u Kršćanstvu, možemo reći, da je POČETAK koji vodi dalje.
Sada, pojasniti ne-dualno stanje znači da ti kao osoba, kao “ja” povezano identifikacijom, osobinama, itd., NE MOŽEŠ biti u ne-dualnom stanju. Otkrivanje ne-dualnog stanja – razotkrivanje, prepoznavanje – znači, prvo da to ne možeš i ne trebaš povezivati sa Kršćanstvom jer nema nikakve veze sa tim – Kršćanstvo ima nešto slično, a to je Ujedinjeno stanje (ali nemoj da te neki Istinski Kršćanin (ne ove imitacije koje se tako nazivaju) čuje, spalit će te nebeskom munjom – drugo, to znači da prepoznaješ da ne postoji DUALNI OSJEĆAJ tebe i Kreacije/BOŽANSKOG. ISTINSKO Ti i CJELINA BIVANJA – znati i osjećati da jesi (ali ne kao čovjek, ne kao osoba, jer postoje dvije manifestacije “jesam” u nama – jedna povezana sa tijelom i umom, druga istinska, povezana sa Univerzalnim Bivanjem) – niste DVOJE, niste DVA, NE POSTOJE dva, već samo JEDNA CJELINA BIVANJA – Svijest i Bivanje. To je hindu, jogično, tantričko ne-dualno razotkrivanje da je Atman i Brahman JEDANne jedno, jer ne postoji takvo što, već JEDAN: Brahman je Atman, Atman je Brahman. Brahman NIJE BOG, to je CJELINA kao Svijest i Bivanje. Kao što Apsolut, kako to često govorim – iako znam razliku no koristim riječ na drugačiji način kako bi me razumjeli – NIJE BOG. TO JE CJELINA manifestacije na kojoj se sve manifestirano OSLANJA i to postoji kao STRUKTURA, SUPSTANCA manifestiranog. BOG JE iza Apsoluta, iza Brahmana i naziva se PARABRAHMAN. To bi OTPRILIKE bio ekvivalent Vrhovnom Bogu Kršćanstva.

Kod Aurobinda Vrhovni Bog Kršćanstva je NAD-UM. Sa svoja tri UJEDINJENA KVALITETA – Sat, Chit i Anandom.

Ako čovjek nije došao do ono što nazivamo Univerzalno ja, što bismo u laganoj “šizofreniji” nazvali KRIST – jer Kristova SVIJEST je kreator ili AGENS kreacije, točnije rečeno – dolazak do BOGA nije moguć. Ja ću reći, kada radim sa ljudima, PREKOUM – koristim Aurobindove izraze. Prekoum je RAVAN, RAZINA univerzalnog iz kojeg nastaje RAZNOLIKOST univerzuma, a time i svih stvorenih bića. Doći do te razine u individualnoj evoluciji znači da TI ZNAŠ DA SI TI (svijest i bivanje) JEDNO TE ISTO (ne vjerovati u to, ponavljati to i slično već ZNATI) – drugim riječima, to je ujedinjenje Atme i Brahmana. Kada znaš da između Svijesti i Bivanja izražene u tom/tvom tijelu, umu i svjesnosti NEMA NIKAKVE razlike, već da su jedno te isto, to je u biti univerzalna svijest i bivanje a ne ti. Tada iz tog “stanja” možeš ići dalje, tj. ka onom što se naziva Vrhovni Bog ili Nad-um. PREKOUM bi bio BOŽANSKO, NADUM bi bio Bog – glavom, bradom i brčinama.

Toliko o tome. Pa koliko shvatiš.
Bherava

Print Friendly, PDF & Email

Share this post

Skip to content