Identitet ne može da se mijenja

Kategorije
Svi članci

Sve dok sebe doživljavamo kao sebe, tj. ne možemo da se odvojimo od uloge “sebe” i “ja” kojeg doživljavamo kao sebe, bilo kakvo proučavanja, promjena, razumijevanje NIJE MOGUĆE.
Svaka naša reakcija – vjerovanje, uvjerenje, emotivne reakcije, itd. – potječu od identifikacije sa ulogom, sa “sobom”. Rad namjerno koristi izraz “Istinsko Sebe” ne zato što neko istinsko sebe postoji, jer ono nije entitet niti uloga, već da bi napravio razliku između lažnog sebe – naše ličnosti, njenih aspekata, njenih reakcija, strukture, vjerovanja, stavova, itd. – i istinskog sebe.

Istinsko Sebe je povezano sa svjesnom sviješću i osjećajem same svjesnosti.

Jer to osjećamo kao novo sebe, kao temeljnije sebe ili temeljniji temelj iz kojeg vidimo, percipiramo i koje je prirodno odvojeno od onog što vidi i percipira bilo kojim čulom, bilo kojim umom.

Ako kroz Praksu očekujemo da ćemo se MI promijeniti, “mi” kao ličnost, kao taj koji želi da se mijenja, to što misli da postoji nešto što je bolje od prethodnog, onda nismo razumjeli ni ideju transformacije, a ni Praksu. Možemo reći da će se naša osnovna, temeljnija ličnost promijeniti u nekoj mjeri, ali lažna ličnost neće. Morate pronaći ono što Rad govori o Lažnoj Ličnosti. A onda morate napraviti introspekciju sebe, svog života, svog ponašajnog obrasca, reakcija, itd. Morate to ispitati.

Ono što često vidim kada razgovaram sa učenicima jeste da reagiraju iz ličnosti, iako im jako često napominjem da moraju da vide “to” u njima što reagira i moraju da se, koliko je moguće, odvoje od toga što vide. Ili kako smo to voljeli reći u mom bivšem Radu “ne shvaćaj to lično”. No, i meni samom je trebalo godina da shvatim šta je Majstor govorio kada bi mi to rekao. Mnoge sam stvari, naravno, shvatio VEOMA LIČNO. No, kako sam ozbiljno shvaćao Praksu koju sam radio, to se postepeno mijenjalo. Tada sam razumio da MORAM da se gurnem u VATRU. Moram da gorim kako bi bilo šta napravio. I to sam radio. Nije bilo ugodno, naravno. Nimalo ugodno, ali sam nakon nekog vremena vidio promjenu i ta promjena je bila vidljiva drugima. To je bilo bitno. Ne da ja vidim da se mijenjam, jer to je jako često fantazija i laganje, ali ako potvrdu o mijenjanju dobijete od drugih, to je validnija činjenica.
Želim reći da ne postoji promjena iz zone ugode, iz lažne ličnosti (dalje u tekstu “ličnosti”), već iz vatre, trenja, unutarnje “borbe” u sebi. Ali i cilja kojem težite. Ako vam nije jasan vaš cilj, ne možete da ga doživite, ne osjećate ga stvarnim, nije vam JAKO stalo do njega, teško ćete sebe gurnuti u vatru, u trenje, teško ćete bilo šta na sebi raditi.
NE POSTOJI RAD koji se radi iz ličnosti, iz sebe. Ako vam netko prodaje takav “rad”, govori o vama koji će se promijeniti, nudi vam tehnike, načine, priče o tome da se VI MOŽETE promijeniti, taj vas laže i prodaje vam nešto što nije Rad, ali ga možda tako samo naziva zbog popularnosti. Isto je i sa duhovnosti i sa religijom.

Sve dok ste VI TAJ koji se mijenja, koji radi, koji je duhovan, koji je religiozan NEMA nikakve promijene, niti to nema veze ni sa duhovnošću, ni sa religijom, ni sa Radom. Taj dio je IZREZAN, IZBAČEN iz duhovnosti i religije s ciljem i namjerno. To je ZABORAVLJENI ključ prakse.

Ne postoji NEŠTO što vi TREBA da budete. Niti nešto u vama što je ISPRAVNO ili POGREŠNO. NE POSTOJI “kakav treba da budem”; drugim riječima, što je prihvatljivo, očekivano, i to treba da postanem kako bi dio: dobar, prihvaćen, voljen, itd. Ako na taj način reagirate, riječ je o slici o sebi, tj. o Lažnoj Ličnosti koja traži vrijednost, značaj, želi da bude u skladu sa projekcijom ili nadanjem, i najbitnije to je znak da ste zaglavili u identifikaciji ili identitetu.

Lažni Identitet želi da se promijeni, prilagodi, dobije vrijednost, smisao, priznanje, itd., i reagira. A vi, umjesto da to SVJESNO vidite, koliko toliko se odvojite od toga, NE POSTOJITE kao svjesnost iza toga. U Hard Core-u ste identifikacije. No, to je trenutna činjenica. Reagirali ste. Identificirali ste se. I to je to.

Ništa tu ne možete napraviti u tom trenutku. Ali možete kasnije. Kada se ohladi “glava”. Tada se UMNO, INTELEKTUALNO vratiti u trenutak reakcije, vidjeti je, ISPITATI JE i to ispitivanje će vam dati zrno pomaka, zrno razumijevanja što će kasnije biti od velike pomoći. Stvoriti STAV, mentalni stav, stajalište, jako je korisno, ali taj stav mora biti ispravan.
Recimo, stav u kojem razumijete da je svaka reakcija došla iz identifikacije i da samim tim NIJE ISPRAVNA – tj. vodi vas dublje u reakcije, nezadovoljstvo, nemoć, nove reakcije – znači da SHVAĆATE, da se postepeno budi razumijevanje svoje situacije i dijela kojim ste reagirali, tj. lažne ličnosti ili identiteta. Taj stav će vremenom i upotrebom, jako čestom upotrebom, dati rezultat.

Još jedna stvar koju sam spomenuo.

Cilj.

Jako bitna stvarčica. Ne mogu naglasiti koliko je bitna.
Da nisam imao JASAN CILJ, sliku svog cilja – sada ne ulazim koliko je ona bila dobra, ispravna i slično – ne bih prošao kroz trenja koja sam imao.
Cilj mi je uvijek bio pred očima. Znao sam što želim postati. Nisam znao sve detalje, niti treba da ih znam, ali znao sam kakav čovjek želim biti. Vidio sam jasno, precizno, čisto tog čovjeka. I znao sam da je on MOJ POTENCIJAL. Da je tu i da to mogu postati.
Ono što sam još koristio, a o tome tantrička učenja govore, jeste Majstor. Znao sam da ako je on mogao postati to što je bio, ONDA MOGU I JA. On mi je dokaz da je moguće.

Često puta sam ga znao pitati je li on prošao isto to što i ja? Takav bol, nemoć, trenje, itd. Odgovor je bio više nego motivirajući. “Da, i mnogo gore od toga”. To je bilo to. Znao sam da je moguće i ZNAO SAM DA ĆU DOSTIĆI SVOJ CILJ.

Kao što i danas znam da sam ja taj koji će postići cilj koji sada imam. Znam, osjećam i već ga živim kao potencijal. Sve u sebi poravnavam, podešavam, gledam, percipiram, doživljavam, procesiram, ispitujem IZ NJEGOVE POZICIJE, tj. pozicije svog cilja.

A ono što još sigurnije znam da “ja”, moja ličnost, moj identitet NISAM JA. To je moja maska, moja uloga, moja igra ALI NE I JA. JA SAM TO ŠTO IZA temeljno stoji i ZNA da to što percipiram NISAM JA.

Razumijete?

Toliko za ovaj put. Znam da puno riječi neće pomoći, već koliko ovo razumijete.
Bhaerava

Print Friendly, PDF & Email

Share this post

Skip to content