Odnos Majstor Učenik – Adyashanti

Kategorije
Svi članci

Koja je uloga duhovnog učitelja u životu?
Biti svoj. To je učiteljevo učenje. Pravi duhovni učitelj je rijetko biće koje ne igra uloge.

Šta je uloga učenika?
Uloga učenika je težiti smrti uloge učenika – što je prije moguće.
Ne slušajte šta ja govorim, osjećate ono što govorim u sebi. Najbitnije je osjetiti šta govorim. Kroz osjećaj ćete biti odvedeni iza.

Kako učenik da se nosi sa projekcijama koje ima naspram svog Majstora?
Učenik, uz pomoć Majstora, prvo treba postati svjestan, ili učiniti svjesnim, projekciju. Mnogi učenici ne žele da im učitelj ukazuje na to jer im to oduzima njihove najdraže iluzije kojima se koriste kako bi se zaštitili od vlastite nesigurnosti. Dakle, prvo morate biti otvoreni da vidite projekciju kao projekciju. Što se tiče majstora, on neće koristiti nijednu vašu projekciju prema sebi iz bilo kojeg razloga. Ako se učenik drži projekcija koje ima o njemu i pronalazi u njima neku privremenu korist, to je njegov posao, ne majstorov. Pravi majstor je jednostavno ono što on ili ona jesu, i nisu uključeni u igru projekcije. Otkrit ćete da autentični majstor, bez obzira imate li projekcije o njemu ili ne, uopće ne mijenja način na koji se ponaša prema vama. Ako to čini, bježite u drugim pravcu, što je brže moguće.
Ne tražite utjehu u ni od Majstora; tražite samo samu Istinu.

Mnogi ljudi dolaze na satsang da čuju šta imam da kažem. Trebao bih da im dam kokice i kolu i pošaljem ih u kino. To je jeftinije, a i sjedala su mnogo udobnija.

Zašto bi onda trebali dolaziti na satsang?
Jer vaša srca žele da budu spaljena, vaš um slomljen, i vi postanete spremni da umrete za Slobodu.

Kako učenik da najučinkovitije iskoristi duhovnog učitelja za najbrži i najcjelovitiju smrt ega?
Majstor nije samo onaj koji stoji pred vama. To je samo oblik Majstora. Ono što animira taj oblik koji se naziva „učitelj“ ili „majstor“ je Istinska Priroda, Istinsko Jastvo, majstora. Vidite da je vaš učitelj ono što animira formu nazvanu „učitelj“ ili „majstor“. Šta je to što animira tu formu?
Upotrijebite odraz nazvan „učitelj“ da biste pronašli ultimativni princip koji animira sve oblike, uključujući i vas. Tada vidite taj ultimativni princip kao svoje vlastito Ja, kao sve što jeste.

Kako netko da izrazi čistu odanost, devociju (predanost), koja je izvan projekcije?
Istinska odanost ili devocija nije projekcija. Inače, ako jeste, onda ste odani fantaziji, slici koju imate. To je poznato kao obožavanje, klanjanje idolima. Obožavanje (klanjanje idolima) je kada neku glavu stavite iznad svoje. To je jednostavno neznanje i uzrokuje sve dublje razdvajanje. Pobožnost proizlazi iz intuitivnog osjećaja jedinstva ili sjedinjenosti. To jedinstvo može biti izvor velike devocije i velike ljubavi. Ali ako se zbog vaše predanosti (devocije) osjećate odvojenim od objekta vaše predanosti, pali ste u neznanje obožavanja, klanjanja idolima.
Kada uistinu dopustite prisutnost majstora u sebi, ta prisutnost ostat će s vama čak i kada niste sa njim, s njegovom formom. Prisutnost Majstora bit će uvijek sa vama, a učenje će dolaziti i dalje iz te Prisutnosti. To se naziva Prijenosom Učenja. Kada pustite taj prijenos da se dešava, sve se događa samo od sebe, spontano, ali morate mu vjerovati više nego što vjeruje svom umu i svojim strahovima.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post

Skip to content